Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

69η Πανελλήνια Ορειβατική Συγκέντρωση στα Βαρδούσια

Φωτό από την 69η Π.Ο.Σ στα Βαρδούσια:Το Σάββατο και Κυριακή 18-19 Ιουλίου 2009 ο Φυσιολατρικός Όμιλος Βόλου ''ο Παν'' θα πάρει μέρος στην 69η Πανελλήνια Ορειβατική Συγκέντρωση στο όρος Βαρδούσια Ν. Φωκίδας. Το Σάββατο 18 Ιουλίου θα πραγαματοποιηθεί πεζοπορία από το χωριό Αθανάσιος Διάκος (Μουσουνίτσα) μέχρι το χώρο της κατασκήνωσης στη θέση Πιτιμάλικο (1980μ), δίπλα στο καταφύγιο της Ε.Ο.Ο.Α. διάρκειας 3,5 ωρών. Διανυκτέρευση σε αντίσκηνα.
Το βράδυ ο Ε.Ο.Σ. Άμφισσας θα προσφέρει φαγητό και θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις για το περιβάλλον και την ορειβασία. Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά.
Την Κυριακή 19 Ιουλίου ο Ε.Ο.Σ. Άμφισσας θα προσφέρει πρωινό και θα ακολουθήσει πορεία στην κορυφή Κόρακας (2.495μ) όπου θα γίνει η συγκέντρωση (ανάβαση 2,5 ώρες περίπου).
Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο γραφείο του Πάνα.

2 σχόλια:

Δαβανέλος Κωνσταντίνος είπε...

Η Σαράνταινα είναι μνημείο της Φύσης!
Θα μπορούσαμε να φανταστούμε αιολικό πάρκο στην Ακρόπολη;
Ας μην βιαστούμε να απαντήσουμε αρνητικά!
Στο βωμό του Κέρδους όλα είναι πιθανά!
Η εταιρεία TERNA Ενεργειακή ετοιμάζεται να καταστρέψει ένα από τα τελευταία Μνημεία της Ελληνικής Φύσης. Ας μην ξεχνάμε πως ότι είναι το Βάι για τον φοίνικα, είναι η οροσειρά της Σαράνταινας για την Οξυά. Εδώ βρίσκεται ένα μοναδικό παρθένο δάσος οξυάς, που αποτελεί και το νοτιότερο όριο εξάπλωσής της στην Ευρώπη. Επιπλέον στην περιοχή εντοπίζονται σπάνια ενδημικά είδη όπως Centaurea princeps ενδημικό αποκλειστικά στην περιοχή (!), Thymus hartvigii subsp. macrocalyx, Medicago medicaginoides που αναφέρονται στα διάφορα Red data books, όπως π.χ το Medicago medicaginoides που απ’ όλη την Ελλάδα μόνο σ’ αυτή την περιοχή εμφανίζεται (είδος κυρίως της Ασίας) και εδώ είναι το ανατολικότερο όριο εξάπλωσής του. Η Σαράνταινα αποτελεί εξάλου και τον νοτιότερο στην Βαλκανική Βιοτόπο για τις καφέ αρκούδες. Εδώ επίσης συναντάμε σπάνια είδη της Ελληνικής Πανίδας όπως τον Λύκο, το Ζαρκάδι,το Αγριοκάτσικο και μέχρι την δεκαετία του '9ο και τον σπανιότατο Λύγκα. Η ορνιθοπανίδα της ευρύτερης περιοχής περιλαμβάνει εκτός των άλλων και τον Ασπροπάρη, τον Γύπα, τον Χρυσαετό και την Μαυροτσικλιτάρα. Αποτελεί δηλ. περιοχή φυσικού αποθέματος προς διατήρηση και προστασία και προκαλεί όχι μόνο έκπληξη αλλά και πολλά ερωτηματικά το γιατί δεν εντάχθηκε στο δίκτυο "Natura 2000."
Πριν προλάβουν λοιπόν να εγκαταστήσουν Αιολικά Πάρκα και στα Μνημεία της Πολιτισμικής μας Κληρονομιάς - γιατί είναι ικανοί και για κάτι τέτοιο... και να δούμε και δίπλα στον Παρθενώνα Ανεμογεννήτριες... ας αντιδράσουμε άμεσα και ας απαιτήσουμε:
ΑΜΕΣΗ ΙΔΡΥΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ "ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ-ΣΑΡΑΝΤΑΙΝΑΣ-ΚΡΑΒΑΡΩΝ"

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει όλοι να αντιδράσουμε,
όλοι να πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ
στο έγκλημα που πάεινα γίνει
με την εγκατάσταση ανεμογεν-
νητριών στην οροσειρά της Σα-
ράνταινας.Έχουμε ανάγκη από
περισσότερη πανίδα και χλωρίδα
και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε
όλοι οι Έλληνες και να προστα-
τεύουμε ό,τι έχει απομείνει.
Β.Π. - Βόλος .